بهرهبرداری از دوربین عکاسی در زیر آب نیازمند استفاده از وسایل مخصوص و تکنیک ویژهای میباشد که در این مبحث به آن میپردازیم.
تعدادی از سازندگان لوازم عکاسی محفظههایی ضد آب برای دوربینهای حرفهای خود ساختهاند که میتوان دوربین لنز و فلاش را به سادگی در آن تعبیه کرد و در زیرآب از آن استفاده نمود از طرفی دوربین، فلاش و نورسنجهایی که دربرابر نفوذ آب مقاوم هستند نیز برای این منظور ساخته شدهاند که درصورت استفاده از آنها نیازی به محفظه مخصوص نیست و درواقع عکاس زیر آب باید بین خرید یک دوربین مخصوص زیر آب و یا تهیه محفظهای که دوربین معمولی را دربرمیگیرد یکی را انتخاب کند. البته اگر محفظهای بخرید که دوربین و لنزهای موجودتان در داخل آن قرار گرفته و به کار رود از نظر هزینه بسیار ارزانتر از خرید یک سیستم جدید دوربین و لنزهای ضدآب خواهد بود.
همانطور که میداند ضریب انکسار آب بیشتر از هوا است و این موضوع را میتوانید با فروبردن یک میله یا یک تکه چوب در داخل آب امتحان کنید و ببینید که کوتاهتر و شکسته به نظر میآید، درواقع آب مانند یک لنز اضافی عمل مینماید و این موضوع باعث پدید آمدن سه مشکل به شرح زیر میشود:
1- اشیاء و موضوعات در زیر آب یکچهارم نزدیکتر از آنچه حقیقتاً هستند، دیده میشوند.
2- اشیاء و موضوعات در زیر آب یکسوم بزرگتر از اندازه واقعیشان دیده میشوند.
3- زاویه پوشش لنز در زیر آب به میزان یکچهارم کاهش مییابد و این بدان معناست که مثلاً یک لنز 35 میلیمتری تبدیل به یک لنز حدود 50 میلیمتری خواهد شد.
دومین خاصیت آب، خاصیت جذب و به عبارت بهتر خورندگی نور است. یعنی نور به تدریج ضمن عبور از لایههای آب قوت و شدت خود را از دست میدهد. آب همچون یک فیلتر موجب جذب بخشی از نوری میشود که از خورشید به زیر آب میرسند. در فاصله یک متر از سطح آب، نیمی از نور قرمز موجود در نور خورشید حذف میشود و در 5 متری تمام
نور قرمز در 10 متری تمام نور نارنجی و در 20 متری همه چیز به رنگ خاکستری مایل به آبی دیده میشود. با استفاده از فیلترهای قرمز با درجات مختلف؛ فلاش الکترونیک یا منبع نور مصنوعی میتوان این اشکال را رفع کرد. بهترین موقعیت برای عکاسی در زیر آب در نور شفاف آفتاب و آسمان صاف و آب زلال و آرام پدید میآید. برای به حداقل رساندن لرزش دوربین بهتر است که برای لحظهای ضمن چکاندن شاتر و همزمان با آن نفس خود را نگه داشت.
در پایان به خاطر داشته باشید هیچگاه وسایل مربوط به عکاسی در زیر آب را زیر تابش آفتاب نگذارید، زیرا گرمای آن سبب گشاد شدن واشرهای لاستیکی و درنتیجه مقدمهای برای شروع نشت آب به داخل محفظه دوربین زیر آبی گردد.

|

|
تهیه شده در : اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان تأمین اجتماعی
تهیه و تنظیم: سیدمحمود دادمرزی
|